Vad är en drönare?

Allmän info om drönare

Ordet har slängts runt en hel del på senare tid inom svensk media, men det är inte alla som vet vad ordet drönare betyder. När det kommer till den radiostyrda hobbyn är ordet ”drönare” (i 90% av fallen) en synonym för en multirotor.  En multirotor är en flygande radiostyrd farkost som har fler än två propeller, den kändaste typen av multirotor kallas för quadcopter eller quadrocopter. Som man kan gissa på namnet är det en farkost med fyra propeller. Några andra exempel på multirotors är tricopter, hexacopter och octacopter, alltså farkoster med tre, sex eller åtta propeller.

Själva ordet drönare kommer från det Engelska ordet drone, vilket antyder på en obemannad flygande farkost. Andra kända benämningar är även UAV (Unmanned Aerial Vehicle) , UAS (Unmanned Aerial System) och RPAS (Remotely Piloted Aircraft System). Inom hobbyn är det inte alla som tycker om medias ordval, många menar att ordet har en negativ klang pga. att militären använder just drönare i krigföring.

Vi på Drönar Centralen tycker däremot att ordvalet inte är lika jobbigt. Det är bara ett ord och med tanke på hur snabbt utvecklingen går så kommer snart mer människor relatera drönare till en quadcopter än en stor militär flygfarkost som används i krig.

Många användningsområden

Drönarens användningsområden är många och olika, racing och fotografering är det mest populära dock. Utöver det används drönare även i räddningsuppdrag där man t.ex. behöver hitta en försvunnen människa, i svåråtkomlig terräng där man måste få fram medicin omedelbart, även inom arkitekturen har man börjat använda drönare för att scanna av stora byggnader till 3D modeller. Det finns väldigt många användningsområden och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Ju större drönare, desto mer flygtid

En vanlig fundering bland nybörjare är hur mycket flygtid en drönare har. Faktum är att batteritiden varierar drastiskt, det finns drönare som kan bara kan flyga i 4 minuter, men det finns även drönare som kan flyga mer än en timme. Generellt sätt så ökar batteritiden med storleken, ju större drönare du har, desto mer flygtid kommer du få. Dock måste man komma ihåg att ju större drönaren är, desto långsammare och svårhanterlig blir den.

Räckvidden räcker gott och väl

Utöver batteritiden brukar man även undra över räckvidden. Det finns ingen fast räckvidd för drönare, det som avgör hur långt du kan flyga iväg är vad du har för prylar. Det vill säga hur stark signal din radiokontroll kan skicka iväg, men även hur bra mottagare din drönare har. Det är normalt att kunna flyga iväg minst 100-300 meter utan att tappa signalen, alltså tillräckligt långt för vardaglig flygning. Vill man ha ännu längre räckvidd går det uppgradera hårdvaran i form av större antenner och starkare sändare.

Dom olika typerna av drönare

Med ordet förklarat kan vi börja kolla på det roliga, deras form och funktion. Som vi skrev tidigare, så kommer drönare i olika former med olika antal propeller. Nedan har vi beskrivit vad dom har för olika syften och funktioner.

Tricopter

https://www.flickr.com/photos/mthansen/7290063314/

Den är Y-formad och styrs med hjälp av en servo som lutar den bakre motorn åt sidorna. Kollar man på flygegenskaperna så beter sig en tricopter mycket mer som ett plan än t.ex. en quadcopter. Även därför ämnar den sig bättre åt personen som bara vill flyga runt, är man ute efter något att filma med är det bäst att man kollar på en drönare med fyra eller mer propeller.

Många anser att tricoptern är en döende design, vilket stämmer till en viss del. Tricoptern var väldigt populär för några år sedan, då det fortfarande var svårt att få tag på borstlösa (FÖRKLARA) motorer och propeller. Nu för tiden kan du få en färdigbyggd quadcopter för samma pris, så om du inte har en speciell anledning till varför du skulle vilja ha en tricopter, kan vi rekommendera att du köper en quadcopter istället.

Används för

  • Racing
  • Fritidsflygande

Fördelar

  • Materialen är billiga
  • Mindre vikt
  • Längre batteritid

Nackdelar

  • Ömtåliga
  • Servos
  • Svårt att sätta ihop för nybörjare

Quadcopter

drone-1112752_1280Den mest populära varianten av dom alla, quadcoptern är en mångsidig drönare som kan användas för flera ändamål. Används mest för filmskapande och supersnabb racing. En quadcopter erbjuder det bästa av flera världar och är enligt oss det bästa man kan börja med. Den flyg er mer robotiskt än en tricopter, men övar man så blir flygturen jämnare och smidigare. Till skillnad från tricoptern är quadcoptern betydligt svårare att ta sönder, vilket är ett stort plus när man är nybörjare.

Om du är ny till hobbyn och vill ha något som är mångsidigt och ger dig möjligheten till att utvecklas så kan vi inte rekommendera något annat än en quadcopter. Till skillnad från tricopters, så går det att köpa quadcopters i flera olika storlekar nästan överallt i Sverige, från små ”leksaker” till stora seriösa filmmonster. Alltså är dom väldigt prisvärda och det blir lätt att börja smått och jobba sig uppåt.

Används för

  • Racing
  • Fritidsflygande
  • Film

Fördelar

  • Kan lyfta mer vikt
  • Mer stabila
  • Lättare att flyga
  • Mångsidiga

Nackdelar

  • Mer delar att hålla reda på (fler propeller och motorer)
  • Dyrare än en tricopter

Hexacopter och uppåt

hexacopter-113478_1280Hexacopters och alla drönare med fler än sex propeller är tyngdlyftarna inom drönarvärlden. Dom används nästan enbart för filmskapande eller vetenskapliga uppdrag där man måste bära på tung utrustning. Med sina många propeller är dom inte alls designade för att vara snabba, utan för att flyga otroligt stadigt och kunna lyfta tunga saker, som t.ex. kameror. Den kända tidningen National Geographic använder sig flitigt av hexacopters för sina bilder och video produktioner.

Denna typen har också längst flygtid, med större lyftkraft blir det möjligt att bära med sig flera starka batterier och vara uppe längre i luften. Det finns människor som har flugit i över en timme med sina hexacopters. Nackdelen med dessa drönare är att dom väger väldigt mycket, är stora och klumpiga samt har en ännu större prislapp. Om du inte är en filmskapare eller fotograf med stor budget, avråder vi dig från att köpa en hexacopter. Det krävs även betydligt mycket mer underhåll och erfarenhet för att kunna ta hand om en hexacopter.

Används för

  • Film & foto

Fördelar

  • Kan lyfta mycket mer vikt
  • Är den mest stabila typen av drönare
  • Kan flyga betydligt längre

Nackdelar

  • Långsamma och svårmanövrerade
  • Väldigt dyra
  • Kräver erfarenhet för lämplig skötsel

Fortfarande svårt att bestämma dig?

Om du fortfarande inte riktigt vet vad du vill ha så kan vi med gott samvete säga att en quadrocopter kommer göra dig gott och väl. Det finns ändå en anledning till varför dom är så populära. Vi kan starkt rekommendera att du även läser våra köpguider, på så sätt kan du få dig en överblick över vad som finns på marknaden idag.